Home / Bovine / Boala limbii albastre

Boala limbii albastre

Boala limbii albastreDe câţiva ani buni, în Europa circulă un virus care afectează bovinele, ovinele și caprinele, numit boala limbii albastre. Acesta a apărut inițial în zonele mediteraneene dar, în ultimii ani, s-au semnalat cazuri și în țările nordice sau estice. Datorită gradului ridicat de răspândire, și țara noastră este supusă unor reguli și se află sub supravegherea Uniunii Europene.

Este important de știut că boala nu afectează corpul uman, așa că nu există motive de teamă de infestare. Prin urmare, consumul de carne sau lapte de la animalele care au contactat boala nu reprezintă niciun pericol pentru om.

Boala se transmite în principal prin musculițe înțepătoare și este sezonieră, urmând cursul de viață al musculițelor și manifestându-se mai mult vara și toamna. O altă metodă de transmitere este prin intermediul animalelor bolnave sau care au trecut prin boală. Virusul este de mai multe tipuri și variază în funcție de locul geografic.

Boala se manifestă prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, apariția de umflături şi hemoragii. Există trei stadii de evoluție, respectiv cel acut, cel subacut și cel avortat. În cele mai multe cazuri, rata de mortalitate este de peste 60%.

Manifestările din forma acută sunt cele care oferă și numele virusului. Astfel, hipertermia mucoasei bucale și a pielii, care durează până la 4 zile, provoacă tumefierea limbii care devine albăstruie. Forma acută provoacă imobilitatea animalelor, care stau nemișcate, iar dacă sunt forțate să meargă o vor face pe genunchi și coate. Din păcate, în termen de cel mult trei săptămâni animelele mor, rata de mortalitate atingând valoarea de 90%.

Forma subacută prezintă aceleași manifestări precum cea acută și durează tot până la trei săptamâni. Diferența constă în faptul că rata de mortalitate este mai mică, existând mai multe șanse de vindecare.

Cea mai ușoară dintre forme este cea avortată. Aceasta are manifestări mai blânde, animalele prezentând timp de câteva zile indispoziție, oboseală, febră sau dureri locale. La sfârșitul formei, animalele se vindecă în mod spontan.

În ceea ce privește combaterea bolii, datorită faptului că principalul mod de transmitere este prin intermediul musculițelor înțepătoare, controlul asupra fermelor nu poate fi eficient. Singura metodă utilă de protecție este vaccinarea. Pentru aceasta există mai multe vaccinuri în funcție de fiecare tip de virus. În același timp, se recomandă luarea unor măsuri suplimentare de protecție precum oprirea sau supravegherea atentă a mișcării animalelor. Comerțul cu animale reprezintă unul dintre cadrele cele mai periculoase în care se poate transmite boala.

Așadar, boala limbii albastre provoacă, în special, pagube financiare. Odată aprins un focar, acesta este greu de oprit, iar cheltuielile pentru eradicare sunt destul de ridicate. Datorită ratei mari de mortalitate, mai ales în rândul ovinelor, pierderile pot fi imense. Prevenirea este, astfel, cel mai ușor lucru de făcut. În momentul actual există o serie întreagă de informații referitoare la zonele infestate și nu numai. Restricționarea mișcării animalelor și acordarea de atenție la comerțul cu acestea se dovedesc a fi decisive. Vaccinurile pentru fiecare tulpină de virus sunt variate, așa că un prim pas pentru protecție și posibila salvare a animalelor este consultul veterinar imediat atunci când sunt prezente semne de manifestare ale bolii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *