Home / Tutoriale / De ce să ții cont atunci când îți alegi centrala termică? 4 repere esențiale

De ce să ții cont atunci când îți alegi centrala termică? 4 repere esențiale

centrale termice

Fie că este vorba de un apartament sau de o casă construită pe pământ, centrala termică este unul din cele mai importante elemente care trebuie achiziționat cu mare grijă, dat fiind că investiția nu este deloc de neglijat.

Prin instalarea propriului sistem de încălzire nu mai depinzi de rețeaua comună (asta dacă locuiești la bloc) și te poți bucura de confort termic imediat ce-ți dorești acest lucru. Totodată, în cazul unei case construite pe pământ fără centrala termică nu prea ai cum să te descurci în sezonul rece.

Așadar, faptul că este un obiect de care depindem, cred că suntem de acord cu toții, că este un obiect ce necesită o investiție serioasă, de asemenea, însă de ce anume trebuie să ținem cont pentru a alege cea mai bună centrală termică pentru locuință?

Iată 4 repere esențiale după care trebuie să te ghidezi atunci când îți alegi centrala termică:

1. Un prim lucru pe care trebuie să-l urmărești la o centrală termică este tipul de combustibil pe care aceasta îl utilizează pentru producerea agentului termic.

În funcție de acesta, centralele termice se împart în mai multe categorii. Avem centralele care funcționează pe bază de gaz metan și pe GPL, centrale care utilizează combustibili lichizi, precum motorina, și centrale care, pentru a-ți asigura confortul de căldură de care ai nevoie, se folosesc de combustibilul solid. În cazul acestei categorii din urmă gama de combustibil, ca să spunem așa, este mult mai vastă, o centrală termică de acest timp putând fi pusă în funcțiune cu ajutorul lemnului, cărbunilor, peleților sau brichetelor realizate din rumeguș.

Nu în ultimul rând trebuie amintite centralele electrice, precum și pompele de căldură. Pompele de căldură sunt relativ noi pe piață și cu toate că reprezintă unul din cele mai scumpe sisteme de încălzire se pare că acestea ar fi și cele mai eficiente, investiția amortizându-se destul de repede în timp.

Cât privesc avantajele și dezavantajele acestor centrale termice, fiecare din ele prezintă minusuri și plusuri. De pildă, atât centralele pe gaz, cât și cele ce utilizează combustibil solid pot fi mult mai economice, datorită costului materiei prime, însă acestea impun un montaj special, realizat de o persoană cu experiență, întrețineri regulate și verificări și nu în ultimul rând este nevoie (în cazul celor pe lemne, de exemplu) să te asiguri că în permanență ai combustibil în centrală.

Centralele electrice sunt poate dintre cele mai ieftine când vine vorba de momentul achiziție, însă costul ridicat al energiei electrice poate fi un mare dezavantaj. La acest aspect se mai poate adăuga și faptul că trebuie racordată la o rețea electrică de 380V, precum și faptul că sistemul de instalație electrică trebuie să fie extrem de bine pus la punct pentru a suporta toți consumatorii din locuință, inclusiv centrala termică electrică.

2. Pentru a alege corect centrala termică potrivită locuinței tale trebuie să mai fii atent la un aspect, felul cum gazele sunt evacuate în urma arderii.

Și în acest caz vei vedea că centralele termice se împart în categorii, după cum urmează:

– cu tiraj natural – aerul necesar arderii este preluat din încăperea unde centrala a fost montată, iar evacuarea gazelor se face prin intermediul unui coș de fum. Astfel, pe lângă instalarea centralei trebuie să te asiguri că ai construit și acest coș.

– cu tiraj forțat – în cazul acestor tipuri de centrale termice lucruri sunt mult mai simple, ele sunt prevăzute cu un kit special al cărui rol este de a prelua aerul de afară în vederea producerii arderii și tot prin el gazele sunt eliminate în exteriorul locuinței. Din acest punct de vedere ești scutit de construirea unui coș de fum și totodată poți instala oriunde centrala, chiar și într-un spațiu foarte mic.

– cu tiraj forțat în condensație – cu toate că centralele termice care funcționează pe acest principiu sunt dintre cele mai scumpe, ele sunt și printre cele mai eficiente. După cum le spune și denumirea ele se aseamănă cu cele de mai sus, însă prezintă un avantaj în plus, și anume că reciclează căldura obținută din evacuarea gazelor pentru a încălzi apa.

3. Necesarul termic

După ce am văzut tipurile de centrale și felul cum acestea evacuează gazele, este momentul să ne orientăm către necesarul termic. Necesarul termic dintr-o locuință se calculează în funcție de volumul locuinței, de gradul de izolație, de vechimea imobilului și nu în ultimul rând de numărul de consumatori. Și pentru că nu toți avem același tip de locuință pentru a știi de la început ce fel de centrală ni s-ar potrivi, în acest sens a fost concepută o formulă:

volumul casei X coeficientul de izolație/1000

4. La final mai trebuie să fii atent la producerea apei calde.

În timp ce unele centrale termice îndeplinesc un singur rol acela de încălzire, altele pot produce apă caldă în regim instant sau pot avea un boiler încorporat sau montat separat.

Fiecare din acestea au fost concepute pentru a asigura o cantitate mai mică sau mai mare de apă caldă menajeră, în funcție de necesarul fiecăruia, necesar care se traduce prin numărul de membri ai familiei.

Acum că ai informațiile de bază, te poți orienta către o centrală termică potrivită. Cu toate acestea, trebuie să mai ai în vedere bugetul, firma producătoare și garanția oferită de aceasta, de ce nu, designul (dacă vei dori o centrală la vedere) și nu în ultimul rând siguranța în utilizare.

S-ar putea sa iti placa si

masinadetocat

Cum alegi mașina de tocat carne potrivită nevoilor tale?

În orice gospodărie este nevoie de o mașină de tocat carne. De aceea, fie că vei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *