Home / Sfaturi agricultura / Caviarul din randul ciupercilor- Trufele de Romania

Caviarul din randul ciupercilor- Trufele de Romania

Trufele sunt ciuperci comestibile din ordinul  Ascomycetelor ce se dezvolta in  mediul subteran. Acestea sunt considerate adevarate delicatese deoarece sunt foarte rare si foarte scumpe. Pretul cu care se cumpara un kilogram de trufe este proportional cu cererea la nivel mondial, aceasta fiind mai mare decat oferta exportatorilor.

Acestea fac parte din meniul oricarui  mare restaurant din intreaga  lume datorita parfumului intens pe care il poseda si pentru care sunt asa de apreciate.

 

Trufele de Romania au fost scoase pentru prima data la export  la sfarsitul secolului XVIII. Din anul 2003 a inceput marea exploatare a acestui vast domeniu.

Trufele cresc doar in anumite tari , printre care se afla si Romania alaturi de Italia , Franta,Germania, Nordul Africii , Statele Unite ale Americii , etc.

Aceste ciuperci atat de apreciate cresc in tara noastra in zonele de deal si de munte  ce se caracterizeaza prin prezenta padurilor de foioase si conifere.

Trufele sunt sensibile in ceea ce priveste conditiile climatice, de aici reiesind si raritatea acestora. Ele sunt influentate de urmatorii factori : relief , tipul de sol , precipitatii , arbori gazda , tipul de mediu(daca este populat de anumite plante sau animale),arborele gazda.

trufe de romaniaCopacii pe care aceste ciuperci ii prefera pentru a se dezvolta difera de la o specie la alta. Putem aminti astfel de stejarul pufos , fagul , teiul , carpenul , alunul , ulmul , diferite specii de conifere , salcia , salcamul.

Recoltarea trufelor se realizeaza cu ajutorul cainilor special dresati sa le gaseasca si sa scormoneasca solul pana cand dau de ele. Inmultirea acestor ciuperci se realizeaza doar cu ajutorul animalelor  care le consuma.

Aceste ciuperci se impart in doua mari categorii : trufe albe si negre. Din categoria celor albe amintim de trufa porceasca (Choiromyces meandriformis),trufa albă (Tuber magnatum pico denumita si regina trufelor) si trufa de nisip (Mattirolomyces terfezoides).

Din cea de-a doua categorie face parte trufa de vară (Tuber aestivum ),trufa de iarnă (Tuber brumale) si trufa cu spori mari (Tuber macrosporum ).

Trebuie insa sa stiti ca nu toate trufele sunt comestibile sau cautate pe piata mondiala.

Cea mai scumpa trufa in prezent face parte din categoria ciupercilor albe si a fost gasita intr-un an si in tara noastra. Pretul cu care se vindea un kilogram din aceasta specie este de 4000 de euro.

S-ar putea sa iti placa si

agricultura în România

Cum ar fi să dăm o șansă agriculturii?

Cred și susțin cu tărie faptul că România este o țară cu un mare potențial …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *