Home / Produse naturiste / Cicoarea și calitățile sale benefice

Cicoarea și calitățile sale benefice

cicoareCicoarea este o plantă foarte răspândită și ușor de remarcat. Este planta cu flori albastre care crește prin mai toate lanurile și la marginea drumurilor. Are numeroase proprietăți benefice care o scot însă, cu siguranță, din anonimat.

Părțile folosite sunt atât rădăcina, cât și frunzele și florile. Frunzele pot fi folosite chiar și în salate, în timp ce rădăcinile sunt infuzate. Atunci când sunt infuzate, rădăcinile pot fi servite pe post de ceai sau chiar și cafea, cicoarea fiind unul dintre substituenții acesteia din urmă.

Spre deosebire însă de cafea, efectele cicorii sunt mai ponderate. Aceasta este cunoscută în plus ca având efecte pozitive asupra inimii.

Printre efectele terapeutice ale cicorii se numără bolile digestive, cele de inimă sau de rinichi, stresul și anxietatea, precum și îmbunătățirea sistemului imunitar.

Cicoarea are o compoziție foarte mare de oligozaharide, o serie de probiotice cu calități benefice asupra menținerii florei intestinale. În același timp, reduce aciditatea și stimulează apetitul.

De asemenea, planta este ideală pentru reducerea colesterolului negativ. Având efecte asupra colesterolului, cicoarea are efecte în cazul tensiunii arteriale ridicate și scade riscul de infarct. Nu în ultimul rând, are un conținut ridicat de antioxidanți care reglează echilibrul dintre sânge și plasmă. Prin urmare, băuturile calde pe bază de cicoare sunt mult mai sănătoase decât cafeaua. Gustul acesteia este destul de asemănător cu al cafelei, fiind un înlocuitor cu atât mai potrivit.

Planta are efecte pozitive și în cazul anxietății. Reduce stresul și, contrar așteptărilor, poate avea și efecte sedative, putând fi folosită în locul pastilelor pentru dormit.

În ceea ce privește efectele asupra bolilor de rinichi, cicoarea este un diuretic foarte bun. Aceasta favorizează crearea de urină, ajutând astfel la detoxifiere și îndepărtarea substanțelor depozitate la nivelul ficatului și rinichilor.

Sistemul imunitar răspunde de sănătatea întregului organism, așa că este important să îi acorzi o atenție deosebită. În cazul de față, cicoarea reprezintă un adevărat energizant pentru acesta. Planta are efecte antibacteriene împotriva unui spectru larg de bacterii și, după cum am spus anterior, are un conținut mare de antioxidanți. Aceștia ajută la protecția organismului împotriva radicalilor liberi atât de dăunători. Susținând regenerarea celulelor, planta poate ajuta și la prevenirea cancerului.

Doza zilnică recomandată este de 3 – 5 grame pe zi. Pentru o infuzie vei folosi 1-2 lingurițe, în funcție de concentrația dorită.

Deși nu s-au realizat teste de specialitate privind reacțiile adverse, cicoareeste recomandat ca femeile însărcinate să evite consumul, întrucât poate afecta sarcina.

În concluzie, cicoarea este o plantă foarte des întâlnită, pe care o poți găsi atât în lanuri dacă ai ocazia să ajungi în apropierea unora, cât și în plafare. Reprezintă în primul rând un bun înlocuitor pentru cafea, având un gust asemănător, dar proprietăți mult mai benefice pentru organism. În același timp, planta este foarte bună pentru tratarea bolilor digestive, renale, de inimă sau pentru combaterea stresului. Vei putea folosi toate părțile plantei, atât rădăcina, cât și frunzele și florile. Acestea pot fi folosite fie în stare proaspătă, în salate, fie sub formă de infuzie. Cicoarea poate fi găsită aici.

S-ar putea sa iti placa si

lemnul dulce

Lemnul dulce – o plantă minune

Medicina naturistă este într-o continuă cercetare şi căutare de plante cu cât mai multe efecte …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *