Home / Stiri agricultura / Ciolos ne invita sa reformam Politica Agricola Comuna a UE

Ciolos ne invita sa reformam Politica Agricola Comuna a UE

Aflat la prima sa vizită oficială la Bucureşti în calitate de comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloş i-a invitat pe români să-şi exprime opinia cu privire la reformarea Politicii Agricole Comune (PAC). „România trebuie să îşi asume statutul de stat membru inclusiv la dezbaterea unei legislaţii fundamentale”, a explicat Cioloş, precizând totodată că organizaţiile agricole de producători vor deţine un rol esenţial, şi nu doar din punct de vedere sindical sau al apărării intereselor agricultorilor, ci mai ales din punct de vedere economic.

Deşi pentru majoritatea fermierilor români acordarea subvenţiilor sau ajutoarelor de stat reprezintă singurul mod de supravieţuire, oficialul european e de părere că derapajul faţă de alte state europene nu poate fi înlăturat decât printr-un efort investiţional susţinut.

ciolos„Pe termen scurt, subvenţiile sunt un instrument important, dar nu vor reduce decalajul complet, ci vor ajuta doar fermierii să facă faţă pentru a investi în continuare. Politica de subvenţii nu va rezolva problemele dacă nu e susţinută de investiţii”, avertizează Dacian Cioloş.

Pe de altă parte, comisarul european a vorbit şi despre nevoia de reformare a sectorului de cercetare românesc şi a adăugat că acesta are nevoie de o îmbunătăţire la nivel logistic. „Situaţia cercetării agricole din România este problemă mai veche. Ea nu se poate baza doar pe valorificarea terenurilor”, a afirmat Cioloş într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Agriculturii.

„În alte state, unităţile de cercetare sunt profitabile pentru că lucrează în colaborare cu instituţii de profil din alte ţări. Cercetătorii români nu trebuie să se mai orienteze pe realizarea de soiuri doar pentru România, ci şi pentru alte ţări, pentru că este o piaţă deschisă”, a explicat el.

„E nevoie şi de o finanţare de la bugetul de stat, fără de care e foarte greu să se acţioneze, mai ales pentru creşterea capacităţii logistice”, a subliniat Cioloş. El a mai spus că în alte state europene staţiunile de cercetare lucrează în colaborare cu fermierii, sugerând că acest model ar trebui preluat şi de specialiştii români.

Returnăm bani

Înaintea întrevederii cu premierul Emil Boc, la Palatul Victoria, Dacian Cioloş a fost întrebat de jurnalişti câţi bani are de returnat România către Comisia Europeană. Răspunsul comisarului a fost unul evaziv: „Nu cred că mai mult decât în alte state membre”. După părerea unor specialişti, ţara noastră ar avea de plătit penalităţi, adică reduceri din finanţare, de 42 de milioane de euro pentru 2007 şi 42 de milioane pentru 2008.

Ferma

S-ar putea sa iti placa si

Gerald Schweighofer

Gerald Schweighofer – austriacul care ne lasă fără păduri

Gerald Schweighofer este deţinătorul Holzindustrie Schweighofer care face parte din Grupul Schweighofer. Compania îşi are …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *