Coropisnita – Grillotalpa gyllotalpa

Coropisnita produce pagube mari in sere , solarii , rasadnite si pe camp la diferite culturi de legume, preferand tomatele, ardeii, vinetele, conopida, morcovii. Imediat dupa plantare coropisnita produce pagube cuprinse intre 8-12%, prin distrugerea radacinilor. La 15-20 zile de la plantare atacul inceteaza din cauza lignificarii tesuturilor.

Si prin deplasare, coropisnita produce pagube dislocand semintele in gernimare, astfel dupa rasarire apar numeroase goluri. La radacinile mai groase de morcov, sfecla si tuberculi de cartod, coropisnita roade parti mari, formand goluri in radacini astfel ajungand fara aspect si lipsite de valoare comerciala.

O coropisnita adult are un corp de 30-35 mm lungime si o culoare cafenie. Prima parte a toracelui (protonul) este destul de mare, bombat, ovoid si catifelat, iar picioarele anterioare sunt destinate sapatului.

Combatere coropisnite

Pentru prevenire se recomanda:

coropisnita-folosirea unui gunoi de grajd care nu este infestat cu coropisnite;

-in toamna efectuarea unor araturi adanci pentru a expunea la temperaturi scazute a solului si a formelor hibernante;

-prin efectuarea unor prasile repetate se distruge un numar mare de cuiburi, larve , oua si adulti;

– in toamna se recomanda crearea unor santuri capcana care se vor umple cu gunoi de grajd, in care coropisnitele vor gasi conditii favorabile hibernarii. In iarna gropile se distrug , imprastiind gunoiul la suprafata, astfel coropisnitele nu vor supravietui gerului.

Combatere coropisnite : se realizeaza cu Sintogrill 5G sau Gryllosin 5G administrate pe rand, 30 kg/ha sau pe intreaga suprafata 50kg/ha.Produsele actioneaza imediat dupa efectuarea tratamentului si asigura o protectie de 30 de zile asupra culturilor.

cultura cepei

Cultura cepei

Ceapa este una dintre legumele cele mai răspândite, fiind folosită în aproape toate zonele geografice și fiind apreciată ca îmbunătățind gustul mâncărurilor. Ceapa ocupă un loc important și în bucătăria românească, iar cultura acesteia poate reprezenta atât o metodă de a economisi bani în gospodărie, cât și o metodă de a aduce profit, în cazul… [Read More]

Altoirea pepenilor

Altoirea pepenilor

Altoirea reprezintă un procedeu des întâlnit în agricultură, folosit pentru a combina proprietăți ale mai multor plante. În cazul pepenilor, avantajele principale ale altoirii sunt controlul asupra bolilor de sol, îmbunătățirea adaptabilității plantelor și creșterea producției și a calității. Metodele de altoire cele mai folosite sunt cea prin tăiere, prin lipire, prin apropiere sau prin… [Read More]

cultura de cânepă

Cultura de canepa

Cânepa este o plantă folosită în fabricarea textilelor, însă este cunoscută pentru proprietăţile sale benefice şi în afara acestei industrii. De aceea, cânepa este folosită şi pentru fabricarea medicamentelor, dar şi în industria alimentară. Cultura de cânepă este foarte valoroasă, atât din punct de vedere al utilităţii sale, cât şi din punct de vedere financiar…. [Read More]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


opt − 3 =