Home / Păsări / Cresterea prepelitelor

Cresterea prepelitelor

Creșterea prepelițelorCu siguranță ai observat pe rafturile magazinelor, în raionul pentru ouă, cofrajele mai mici cu ouă de prepeliță care costă, în același timp, mult mai mult decât cele obișnuite. De asemenea, în raionul pentru carne, compartimentul cu carne de prepeliță ocupă loc printre delicatese și are un preț pe măsură. Iată două dintre avantajele principale ale creșterii de prepelițe, o afacere care poate fi foarte profitabilă și care nu necesită o investiție foarte mare.

Dacă vrei să începi o astfel de afacere sau vrei să crești prepelițe pentru consumul personal trebuie să știi mai întâi că, în momentul actual, s-au selectat și hibridat mai multe specii, astfel încât să existe exemplare speciale pentru carne, ouă sau ouă în scop medicinal.
Să presupunem că vrei să crești prepelițe pentru ouă. În acest caz, specia este ideală, întrucât păsările se ouă foarte des, producția anuală ajungând la valoarea de 300. Ouăle sunt mici și au o greutate de aproximativ 10 grame. Ouăle de prepeliță sunt mai scumpe decât cele de găină datorită calităților mai numeroase. Astfel, acestea conțin numeroase vitamine și minerale și au un conținut mult mai mic de colesterol.

Pentru creșterea păsărilor vei avea nevoie de un spațiu destul de mic și de cheltuieli minime pentru amenajarea acestuia. Datorită dimensiunilor reduse ale exemplarelor, într-un spațiu de un metru pătrat vor încăpea până la 100 de păsări, dar este recomandat ca acestea să fie lăsate mai libere, ideal fiind ca numărul lor să nu depaşească 70. Pentru fiecare zece femele este necesar un mascul. Cuștile pot fi suprapuse, așa că vei putea crește un număr mare de păsări chiar și într-un garaj sau o cameră mai mică. Păsările sunt sensibile la stres și se sperie ușor, așa că spațiul trebuie să fie ferit de zgomot.

Exemplarele cresc destul de repede, atingând maturitatea după doar 5-6 săptămâni. Acestea consumă o cantitate mică de hrană și sunt foarte rezistente la boli. Dacă sunt crescute corespunzător, păsările reușesc să trăiască sănătoase toată viața, fără a necesita vreun tratament. O prepeliță depune un ou la fiecare 24 de ore, putând însă să depună chiar și două în situații izolate.
Printre condițiile cele mai importante de creștere ale prepelițelor se numără temperatura și umezeala. Astfel, indiferent de sezon, temperatura din spațiul în care sunt ținute trebuie să se încadreze în intervalul 16-22 de grade. Umiditatea ideală este de 70%, fiind ideală o ventilație eficientă. În același timp însă păsările sunt sensibile la curent, așa că trebuie avut grijă să nu fie expuse. Nu în ultimul rând, prepelițele au nevoie de lumină pentru o perioadă de 16-18 ore pe zi pentru a oferi un randament bun de ouare.

Hrana pentru prepelițe reprezintă, de fapt, principala investiție. Cel mai adesea este folosit furajul uscat care se găsește în comerț chiar cu denumirea de furaj pentru prepelițe. O prepeliță are nevoie de 20-25 de grame de hrană. Pentru rezultate optime este necesară și asigurarea aportului de vitamine. Un amestec pentru prepelițele crescute pentru ouă poate conține porumb, grâu, soia, floarea soarelui, făină de pește, calciu etc.

Așadar, creșterea prepelițelor necesită o investiție destul de mică, asigurând în schimb un profit mare sau economisirea în cazul în care acestea sunt crescute pentru consumul în gospodărie. Prepelițele cresc repede și au o productivitate ridicată, oferind până la 300 de ouă pe an. În același timp, acestea nu sunt pretențioase, putând fi crescute într-un spațiu mic atâta timp cât le este asgiurată hrana, o temperatură și o umezeală optimă și, mai ales, accesul îndelungat la lumină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *