Home / Stiri agricultura / Cultura cepei

Cultura cepei

cultura cepeiCeapa este una dintre legumele cele mai răspândite, fiind folosită în aproape toate zonele geografice și fiind apreciată ca îmbunătățind gustul mâncărurilor. Ceapa ocupă un loc important și în bucătăria românească, iar cultura acesteia poate reprezenta atât o metodă de a economisi bani în gospodărie, cât și o metodă de a aduce profit, în cazul în care este plantată în cantități mari.

Pentru obținerea unei culturi există două opțiuni, respectiv cea de înființare a culturii prin semănare sau prin arpagic.

Prima opțiune este însă mai costisitoare și mai puțin ofertantă din punct de vedere calitativ și cantitativ. Pentru a putea trece peste iarnă semănatul se recomandă a fi efectuat în perioada 15 august – 15 septembrie. Pentru culturile de primăvară se recomandă ca semanatul să se efectueze cât mai devreme posibil în acest anotimp.

Cea de-a doua opțiune este și cea mai răspândită, fiind mai avantajoasă.

Terenul pentru cultura de ceapă trebuie să fie plan, bine nivelat și cu posibilități de irigare. Textura luto-nisipoasă este foarte prielnică.

Înainte de înființarea culturii, terenul trebuie pregătit corespunzător. Astfel, este necesar ca acesta să fie bine afânat prin discuiri repetate. Terenul trebuie suplimentat cu îngrășământ și tratat cu erbicide. Procesele se realizează înaintea aratului de bază.

De asemenea, înaintea înființarea culturii trebuie asigurat faptul că arpagicul este de calitate. Pentru siguranță este recomandat ca acesta să fie tratat prin prăfuire cu produse speciale. Câteva dintre acestea sunt Metoben, Tiuram 75 PU sau Captadin 50 PU. Metobenul poate fi folosit individual sau în combinație cu unul din celelalte produse. Beneficiile tratării cu aceste prafuri sunt prevenirea infecțiilor cu agenți patogeni și asigurarea timpurie a sănătății culturii.

Pentru plantarea propriu-zisă semințele se depun la o adâncime de 2-3 cm, cu o distanță între rânduri de 25 de cm. Perioada optimă pentru toamnă este între 10 și 20 octombrie. Cantitatea de material de plantat este de 950-1575 kg de arpagic pe hectar.

Trecând de această etapă, după ce răsar plantele, următorul pas este irigarea. Cantitatea standard este de 200-250 de metri pătrați de apă pe hectar. Irigarea se face ori de câte ori este necesar.

Un aspect important este întreținerea permanentă a terenului, astfel încât să nu apară buruieni. Este necesară astfel prășirea periodică. Un alt aspect important este menținerea unui sol afânat. Pentru suprafețe mari afânarea se face la adâncimea de 60 cm și se repetă la intervale de 3-4 ani. De asemenea, primăvăra se pot aplica tratamente de fertilizare.

O cultură înființată toamna poate fi recoltată primăvara sub formă de ceapă verde. Pentru consum în stare proaspătă recoltarea poate începe din luna iulie și continuă până toamna. Un semn că momentul recoltării este potrivit este foliajul aproape uscat al cepei. Recoltarea se poate face manual sau mecanizat, în funcție de mărimea culturii și de posibilitățile financiare. În același timp trebuie luată în considerare și forța de muncă necesară recoltării și proceselor care urmează. După recoltare este necesară curăţarea cepei de frunze şi cozi.

În concluzie, cultura de ceapă este destul de ușor de înființat și de întreținut și are rezultate rapide. Un avantaj important este acela că investiția nu este foarte mare.

S-ar putea sa iti placa si

Gerald Schweighofer

Gerald Schweighofer – austriacul care ne lasă fără păduri

Gerald Schweighofer este deţinătorul Holzindustrie Schweighofer care face parte din Grupul Schweighofer. Compania îşi are …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *