Home / Sfaturi agricultura / Cultura de canepa

Cultura de canepa

cultura de cânepăCânepa este o plantă folosită în fabricarea textilelor, însă este cunoscută pentru proprietăţile sale benefice şi în afara acestei industrii. De aceea, cânepa este folosită şi pentru fabricarea medicamentelor, dar şi în industria alimentară. Cultura de cânepă este foarte valoroasă, atât din punct de vedere al utilităţii sale, cât şi din punct de vedere financiar. Această plantă are nevoie de condiţii simple de cultivare şi întreţinere. Aceasta poate să fie amplasată pe orice teren plan, nivelat, care să nu fie infestat şi care să fie fertil. În ceea ce priveşte rotaţia, aceasta poate fi cultivată după leguminoase, cartofi sau cereale şi oferă condiţii avantajoase pentru viitoarele culturi de acelaşi fel.

Cultura de cânepă necesită o fertilizare cu gunoi de grajd, însă acesta trebuie să fie adăugat înaintea amplasării acesteia şi anume în timpul culturii premergătoare. Fertilizarea cu ajutorul îngrăşămintelor chimice trebuie să aibă loc în funcţie de nivelul de fertilitate al solului însă, în general, cantităţile sunt de 80 – 120 kg/ha N, 60 – 80 kg/ha P2O5 şi 60kg/ha K2O. Substanţele precum potasiul sau fosforul trebuie să fie aplicate sub stratul de bază de arătură. Epoca de semănat a cânepei pentru fibre este atunci când temperatura solului, la o adâncime de 5 cm, este de minim 5 grade Celsius timp de câteva zile. În general, semănarea cânepei are loc între 25 martie şi 10 aprilie pentru a evita creşterile vegetative ale plantelor.

Cultura de cânepă este semănată în cele mai multe cazuri la o adâncime de săpat între 3 şi 5 cm şi o distanţă între rânduri de 12.5 cm, cu semănătoarea. Densitatea seminţelor trebuie să se încadreze între 400 şi 450 b.g/mp şi aproximativ 100 kg de sămânţă. Molia cânepei este una dintre dăunătoarele plantei care pot fi evitate cu ajutorul tratamentelor precum Sinoratox sau Sumithion. Atunci când tehnologia permite o cultivare impecabilă, cânepa nu este afectată de alţi dăunători. Recoltarea se face în două faze, dintre care în prima fază sunt tăiate plantele şi uscate pe câmp, iar în faza a doua, plantele sunt curăţate de frunze şi legate în snopi.

Atunci când cultura de cânepă are loc în scopul obţinerii seminţei, amplasarea culturii trebuie să aibă loc în spaţii izolate, unde terenul poate permite ca acestea să fie cultivate după cereale, leguminoase sau plante furajere. Lucrările solului sunt foarte similare cu cele efectuate în cazul porumbului, aplicând îngrăşământ cu azot şi erbicide precum Dual sau Lasso. Epoca de semănat a cânepei de sămânţă este între 1 şi 25 aprilie. Adâncimea la care trebuie să fie făcut semănatul nu se schimbă în această situaţie, rămânând de 3-5 cm; în schimb, densitatea seminţelor trebuie să fie mult mai mică şi anume de 125 – 150 b.g/mp, iar distanţa de semănat de aproximativ 70 de cm.

Întreţinerea acesteia va avea loc prin prăşit şi plivit şi adăugarea unor substanţe precum Treflan, Dual şi Lasso. Recoltarea se face în mod diferit faţă de cânepa pentru fibre. Aceasta trebuie să fie tăiată în primă fază şi aşezată la uscat, iar în faza a doua acestea se adună cu ajutorul combinei de cereale care va avea cuţitul aşezat în poziţie verticală.

S-ar putea sa iti placa si

Pregătirea grădinii de legume

Pregătirea grădinii de legume pentru primăvară

Dacă ești pasionat de grădinărit, probabil că te-ai gândit deja că ar fi practic să …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *