Home / Staturi / Cum alegi cea mai bună mașină de tuns iarba – 6 sfaturi

Cum alegi cea mai bună mașină de tuns iarba – 6 sfaturi

mașina de tuns iarba

Mașina de tuns iarba a devenit o necesitate în zile noastre, în special pentru cei ce visează la o grădină frumoasă, cu un gazon perfect. Este practică, ușor de utilizat, iar cel mai important aspect este timpul economisit cu îngrijirea gazonului. Având în vedere că timpul este vital pentru mulți dintre noi, cred că este important să putem optimiza cât mai bine fiecare activitate. Nu cred că în prezent ne mai permitem luxul de a pierde ore în șir cu activitățile de mentenanță. Astfel că, dacă îți dorești o grădină de vis, un pas important ar fi să îți achiziționezi o mașină de tuns iarba. Dar înainte de a face asta, ar fi recomandat să ții cont de câteva caracteristici pentru a face alegerea cea mai bună.

1. Suprafața recomandată pentru tuns

Toate mașinile de tuns iarba fac același lucru, însă unele sunt potrivite pentru suprafețe mai mici, iar altele pentru suprafețe generoase, așa că atunci când îți alegi mașina de tuns iarba este important să cunoști aceste dimensiuni. Odată delimitat acest aspect, vei afla și tipul de alimentare recomandat pentru acest utilaj.

2. Tipul de alimentare

Reprezintă un factor extrem de important în alegerea mașinii de tuns iarba potrivite nevoilor tale. Alimentarea este de 3 tipuri:

– Manuală,

– Electrică,

– Pe bază de combustibil,

– Cu acumulatori,

Mașina manuală de tuns iarba este cel mai ieftin utilaj din această categorie, potrivit pentru suprafețe mici (de aproximativ 100 mp) și netede.

mașină manuală de tuns iarba

Vezi mai multe modele

Mașinile electrice de tuns iarba sunt potrivite pentru suprafețele mici și medii, ce nu depășesc 600 mp. Modelele cu acest tip de alimentare sunt printre cele mai populare, dar vin și cu un minus. Necesită un prelungitor lung, care să permită utilizatorului să parcurgă toată suprafața grădinii. Dacă nu deranjează acest aspect, putem spune că este ideală pentru o grădină de vis.

mașină electrică de tuns iarba

Vezi mai multe modele

Mașinile de tuns iarba pe combustibil sunt puternice și se potrivesc pentru suprafețe cuprinse între 400 și 1200mp. Prin urmare, dacă ai o grădină cu suprafață întinsă, ar fi cazul să te orientezi la un model cu acest tip de alimentare. Acest gen de utilaje sunt mult mai puternice față de cele electrice, ceea ce înseamnă timp mai puțin alocat sarcinii de tuns iarba. În cazul utilajelor cu combustibil, trebuie să știi că au nevoie de o îngrijire mai mare față de cele electrice. Nu necesită doar combustibil, ci și un schimb de ulei periodic. Sunt precise și extrem de eficiente.

mașina de tuns iarba cu combustibil

Vezi mai multe modele

Mașinile de tuns cu acumulatori sunt ceva mai scumpe decât modelele clasice și oferă libertatea de mișcare pe care orice utilizator și-o dorește. Odată încărcate puteți tunde iarba pe o suprafață de aproximativ 370 mp. Au acumulatori de tip Li-Ion, iar timpul de încărcare al unui astfel de model este de aproximativ 1,5 h – 2 h.

mașină de tuns iarba cu acumulator

Vezi mai multe modele

3. Puterea mașinii de tuns

Puterea mașinii de tuns iarba trebuie să fie compatibilă cu suprafața pentru care este destinat utilajul. Cu cât puterea este mai mare, cu atât performanțele cresc. De exemplu, în cazul unei suprafețe medii, de aproximativ 700 – 800 mp, ar fi recomandată fie o mașină electrică de 1200-1800 W, fie un model cu combustibil, cu 3CP. În cazul suprafețelor mari, recomandat ar fi să depășească 2000 W.

4. Tipul de colectare a ierbii

La această categorie vorbim de două tipuri de utilaje:

– mașini de tuns iarba cu sac colector(iarba tăiată ajunge într-un recipient din plastic sau textil, pe care îl golești cu ușurință atunci când se umple). Principiul de funcționare în cazul acesta este cel al unui aspirator cu sac.

În cazul în care te-ai decis asupra unui model cu sac colector, este important să stabilești și capacitatea de colectare, care poate ajunge și la 60 l. Dacă ai o suprafață mare de tuns iarba, indicat ar fi să te orientezi la un model cu o capacitate generoasă, în caz contrar la fiecare activitate de acest gen, vei fi nevoit să o întrerupi de multe ori pentru a goli recipientul de colectare.

– mașini de tuns iarba fără sac colector(iarba tăiată este aruncată în lateral). Acest aspect presupune o muncă suplimentară cu strângerea ierbii după terminarea activității de tuns iarba. Bineînțeles și costul unui asemenea utilaj este ceva mai mic față de cel al unei mașini de tuns iarba cu recipient colector.

5. Reglajele pe înălțimea de tăiere

Pentru a putea avea un control asupra felului în care este tăiată iarba, este necesar să alegi un model care să îți permită reglarea pe trepte de înălțime a firului tăiat.

6. Ușor de utilizat

Orice mașină de tăiat iarba ai alege, trebuie să fie ușor de utilizat. Optează pentru un model cu roți mai mari, pe care să îl împingi ușor, chiar și în cazul în care îl folosești pe o suprafață cu denivelări. Alege un model cu mâner ergonomic, reglabil pe înălțime. Te va ajuta să nu obosești prea tare pe durata acestei activități.

Am alcătuit și o listă cu câteva modele extrem de eficiente, potrivite pentru cei ce își doresc o grădină frumoasă și îngrijită:

1.

Mastery PRO-ELM12

– Mastery PRO-ELM12 este o mașină electrică de tuns iarba, ce poate fi achiziționată la un preț de aproximativ 319 lei. Are o putere de 1200 W, înălțimea de tăiere poate fi reglată în 3 trepte: 25 mm, 43 mm, 62 mm. Capacitatea sacului de colactare este de 30 l.

 

Vezi în magazin

2.

Bosch Rotak 43

– Bosch Rotak 43 este o mașină electrică de tuns iarba cu performanțe excelente de tăiere și colectare a ierbii. Are un motor cu sistem Powerdrive, ce asigură o tăiere fiabilă, în orice condiții. Modelul are un preț de aproximativ 1215 lei, dar poate fi achiziționat și în rate lunare de 79 lei. Are o putere de 1800 W și o capacitate de colectare de 50 l.

 

Vezi în magazin

3.

Makita PLM4627

 Makita PLM4627 este o mașină de tuns gazonul și iarba pe benzină, echipată cu un motor extrem de puternic Briggs & Straton 500 E. Are un sistem de tăiere 4Cut. Mânerul este cu ajustare în 3 poziții. Are 7 trepte de reglaj pe înălțime, astfel că vei putea tunde gazonul perfect. Acoperă o suprafață de 1400 mp. Are o capacitate de colectare de 60 l.

 

Vezi în magazin

4.

Fieldmann FZR 4010 B

– Fieldmann FZR 4010 B este o mașină de tuns iarba pe benzină, cu 2,3 CP. POate fi găsită în oferta magazinului eMAG, la prețul de aproximativ 1099 lei. Este potrivită pentru a face față unei suprafețe de aproximativ 800 mp. Vine echipată cu un sac colector, ce are o capacitate de 45 l.

 

 

Vezi în magazin

5.

Bosch Rotak 37 LI

– Bosch Rotak 37 LI este o mașină de tuns iarba cu acumulator Li-Ion, ce permite o finisare perfectă cu noul sistem Powerdrive. Are mânere ergonomice, ce permit o manevrare ușoară. Roțile sunt învelite în cauciuc, aspect ce permite o rulare facilă, fără eforturi suplimentare din parte utilizatorului.

Vezi în magazin

6.

Bosch AHM 30

 – Bosch AHM 30 este o mașină manuală de tuns iarba, ce poate fi găsită în oferta eMAG, la prețul de aproximativ 339 lei. Are un sistem cilindric de tăiere cu 4 cuțite curbate din oțel călit. Are o greutate de 6,4 kg și o lățime de tăiere de 30 cm.

Vezi în magazin

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *