Home / Stiri agricultura / Ce este fainosagul?

Ce este fainosagul?

De când cu celebrul spot publicitar la pate de ficat, s-a născut și  întrebarea ce domnește pe buzele celor mai mulți dintre noi, și  anume”Ce este de fapt fainoșagul?” Nu de alta, dar cum marea majoritate  a alimentelor conțin ba E-uri, ba tot felul de compuși ce nu știm să îi  descifrăm chiar dacă citim eticheta produsului, măcar să ne mai culturalizăm puțin zic, informându-ne cu privire la ceea ce mâncăm.  Poate în felul acesta vom deveni mai selectivi și nu vom mai accepta  chiar tot ce ne servesc marile lanțuri de magazine.

Dar să revenim la ale noastre. Potrivit dicționarului fainoșag este derivat de la “fain” și se referă la un ingredient ce dă savoare. De fapt fainoșagul este un mix de condimente și mirodenii, menite să îi dea cunoscutului pateu o aromă interesantă. Se pare că cele 3 ingrediente de bază ale acestui “fainoșag” sunt: piperul, ghimbirul și nucșoara. Mi-e greu să cred totuși că acestea ar fi singurele ingrediente, și că nu există și alți compuși în acest “fainoșag”, că până la urmă ce producător și-ar da secretul rețetei sale, care pare să se bucure de succes, mai ales când îi vezi pe ardeleni în reclamă cum se laudă că “te gâdilă pe limbuță și în bolta palatină”.

Dar ce zici de reclama cu primărița ce pare desprinsă din realitatea zilelor noastre, de popor servil și umil în fața marilor edili ce “slujesc țara cu atâta patos”? Pot spune că mă amuză copios fața ei “copleșită” de puterea funcției ce o deține și atitudinea umilă a celor ce o servesc.

Una peste alta “fainoșagul” a reușit să aducă succesul dorit pentru pateul ardelenesc, în primul rând prin curiozitatea stârnită în jurul acestui termen, că de tuturor ne place să ne gâdile pe limbuță și sub bolta palatină.

S-ar putea sa iti placa si

Gerald Schweighofer

Gerald Schweighofer – austriacul care ne lasă fără păduri

Gerald Schweighofer este deţinătorul Holzindustrie Schweighofer care face parte din Grupul Schweighofer. Compania îşi are …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *