Home / Sfaturi agricultura / 6 din cele mai iubite flori de primavara

6 din cele mai iubite flori de primavara

Îmi plac florile, în special minunatele flori de primăvară, și asta pentru că simt că datorită lor trăim într-o lume mai frumoasă, mai plină de culoare, mai veselă. Consider că floarea este unul dintre minunatele daruri de la Dumnezeu pentru a ne însenina chipul, pentru a ne îmbăta cu parfumul ei plăcut, pentru a ne face mai fericiți.

Mă gândeam zilele trecute că iarna parcă tindem să fim mai apatici, mai puțin zâmbitori, cu chipurile mai mohorâte. E drept că frigul de afară parcă ne congelează și aceste trăiri, însă mai este puțin și iarna va fi alungată de gingașele și coloratele flori de primăvară, ce vor începe a-și scutura timid capetele de sub mantia albă de zăpadă și de soarele ce ne va încălzi chipurile cu ale lui raze blânde.

Din punctul meu de vedere primăvara este cel mai frumos anotimp. Oriunde îți rotești capul o floare dintr-un pom, dintr-un ghiveci sau dintr-o grădină îți zâmbește, determinându-te să te bucuri mai mult de ziua respectivă.

Florile de primăvară sunt atât de variate și de parfumate, încât numai gândul că în curând ne vom putea bucura de un asemenea joc de culori îmi face inima să tresalte de bucurie.

1.Ghiocelul este prevestitorul primăverii, ce de multe ori nu așteaptă topirea zăpezii și începe a răsări încă din luna februarie. Legat de gingașa floare există și o legendă, potrivit căreia după ce Adam și Eva au fost izgoniți din rai, un înger ar fi transformat fulgii de zăpadă în ghiocei, ce au fost dăruiți celor doi, ca semn al speranței și al izbăvirii de păcat. Deși par fragili, aparențele sunt înșelătoare, ghioceii rezistând foarte bine la temperaturi sub 5 °C.

ghiocei

2.Laleaua este una din cele mai spectaculoase flori de primăvară, și spun asta datorită faptului că poate fi găsită într-o gamă extrem de variată de culori, galben, roșu, alb, roz, chiar și negre, sau în combinații de culori, ce nu fac decât să ne încânte privirea. Mai mult de atât există soiuri cu tot felul de forme interesante, cu petale rotunde, ascuțite, franjurate pe margine, etc. Lalelele sunt de diferite dimensiuni astfel încât să mulțumească până și pe cei mai pretențioși dintre noi. Lalelele prin a lor eleganță dăinuie din secolul al XVII-lea, când erau considerate florile nobililor, și erau cultivate doar de către aceștia, singurii în măsură să aprecieze adevărata lor frumusețe. În prezent ne putem bucura de peste 150 de specii de lalele, ce înfrumusețează nenumărate colțuri ale lumii. Laleua este considerată simbolul Olandei, iar la nivel mondial cu toții avem cunoștințe referitoare la superbele soiuri ale acestei țări.

lalele

3.Frezia este cunoscută prin parfumul ei îmbietor, delicat, cu note de citrice, ce simbolizează încrederea și prietenia. Ea este o floare apărută recent și poartă numele medicului Friedrich Heinrich Theodor Freese. Are o formă de clopot, de aproximativ 30 mm lungime, iar frunzele sunt în formă de sabie. Frezia poate fi găsită în mai multe culori, fiind distribuită în lume în 1800 de specii.

frezie

4.Zambila este o floare originară din Orientul Apropiat, unde poartă denumirea de “giuvaierul orientului”. Poartă un parfum rafinat și puternic, cu note plăcute. Florile au formă de clopoței și numărul lor poate varia, între 5 și 20 pe o tijă ce poate ajunge până la 20 cm înălțime. Ele pot fi găsite într-o gamă variată de culori, extrem de plăcute, de la alb, roz deschis, la vișiniu, albastru, galben, ne bucură privirea cu un spectacol de culoare și arome îmbietoare. Zambilele se pot cultiva atât în spațiu deschis, cât și în casă. Trebuie doar să le asigurăm temperatura corespunzătoare dezvoltării lor. În interior puteți să vă bucurați de zambile chiar din timpul iernii, înflorirea lor fiind grăbită de temperatura ridicată, iar primăvara vă puteți bucura de minunatele flori în propia curte. Zambilele sunt flori cu rădăcina sub forma unui bulb, iar înmulțirea lor se face prin divizare. Prin urmare, o dată ce florile s-au uscat, nu aruncați bulbii. Plantați-i, și anul următor vă veți putea bucura iarăsi de aceste minunate flori.

zambile

5.Narcisele sunt alte fori de primăvară gingașe și totodată de o frumusețe neasemuită. Narcisa semnifică prietenie, bucurie și respect. De asemeni ele pot fi găsite într-o varietate de culori: albe, galbene, roz prăfuit, ele existând în peste 1000 de varietăți. Forma acestor flori se aseamănă cu o trompetă. Narcisele se dezvoltă tot din bulbi, la fel ca laleaua sau zambila, ea rezistând foarte bine peste iarnă, îngropată în pământ la o adâncime de aproximativ 10-15cm, iar primăvara își scutură capul din zăpadă, semn că natura revine la viață. Parfumul narciselor este destul de puternic, acesta fiind și motivul pentru care a primit numele de “narke”, care în grecește semnifică narcotic.

narcise

6.Primula este o floare cultivată în nenumărate specii, unele se adaptează ușor în propria grădină sau în ghivecele din casă, iar altele sunt cultivate numai în sere. Este o floare superbă, destul de ușor de îngrijit, ce se înmulțește prin semințe. Preferă solurile răcoroase și ușor umbrite, nerezistând în bătaia soarelui puternic. Coloritul lor este un joc de culoare, putând fi găsite într-o singură nuanță sau într-o combinație de nuanțe extrem de plăcute și elegante. Florile delicate ce au o creștere destul de joasă sugerează finețe, rafinament. Ca plante de interior ele decorează casa pentru câteva săptămâni, cât sunt înflorite, motiv pentru care sunt considerate flori anuale, însă în grădină ele pot rezista ani buni, dacă sunt îngrijite corespunzător. Primula are un aspect interesant, florile sunt grupate in centru, iar pe margine sunt înconjurate de frunze înalte, ce te duc cu gândul la un buchet gingaș.

primule

Lista florilor de primăvară poate continua cu alte soiuri, însă cele enumerate mai sus sunt cele mai cunoscute și mai populare.

S-ar putea sa iti placa si

Pregătirea grădinii de legume

Pregătirea grădinii de legume pentru primăvară

Dacă ești pasionat de grădinărit, probabil că te-ai gândit deja că ar fi practic să …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *