Home / Stiri agricultura / Gerald Schweighofer – austriacul care ne lasă fără păduri

Gerald Schweighofer – austriacul care ne lasă fără păduri

Gerald SchweighoferGerald Schweighofer este deţinătorul Holzindustrie Schweighofer care face parte din Grupul Schweighofer. Compania îşi are originile în familia austriacă cu acelaşi nume care deţine o experienţă de cel puţin 400 de ani în prelucrarea lemnului, dar şi în producţia de vâscoză, bioenergie şi afaceri imobiliare. Gerald Schweighofer a deschis o fabrică pe teritoriul României în anul 2003, aflându-se astăzi în topul companiilor din acest domeniu de activitate, cu cel puţin 2500 de angajaţi în România, Cehia, Bulgaria şi Ucraina.

În România, Gerald Schweighofer deţine fabricile de cherestea din Rădăuţi şi Sebeş, fiind un investitor străin care exportă în străinătate lemnul românesc. Cifrele sunt îngrijorătoare pentru majoritatea românilor, având în vedere că 89000 de vagoane de tren cu buşteni de pe teritoriul României intră în fabricile deţinute de această companie, în scopul producţiei de lemn. Cifra de afaceri înregistrată între anii 2008-2013 de către compania austriacă pe teritoriul românesc a fost de 1.9 miliarde de euro. Datorită unor zvonuri care informează că deschiderea fabricilor, dar şi producţia de cherestea sunt acţiuni care au avut loc la limita legii, sau chiar încălcând-o pe aceasta, atât oamenii de rând, cât şi muncitorii şi specialiştii au pornit revolte împotriva lui Gerald Schweighofer. În anul 2013, spre exemplu, a avut loc un miting anti-austrieci la Dorneşti, care avea ca scop împiedicarea exploatării pădurilor din România de către străini.

De-a lungul timpului, Gerald Schweighofer, cel mai mare exploatator din acest domeniu, a primit amenzi pentru lucrările conduse fără autorizaţie, însă activitatea sa a rămas în picioare. Istoricul acestei companii în România este lipsit de complicaţii. În anul 2013 s-a deschis prima fabrică modernă din Sebeş, unde producţia nu a întârziat să aibă loc, iar fabrica Swedwood din Siret a fost preluată în anul 2009 de către compania austriacă, însă aici au avut loc investiţii pentru modernizarea şi extinderea suprafeţei utile. Această fabrică se află la numai 12 km de fabrica din Rădăuţi.

În 2010, fosta fabrică Finnforest din Comăneşti devine sediul aceleiaşi companii care, de această dată urmează să producă panel şi panel cu film. Domeniile principale de activitate ale companiei sunt producţia de bioenergie, producţia şi prelucrarea lemnului, comerţul cu lemn, silvicultura, producţia de vâscoză de calitate şi imobiliarele. În ceea ce priveşte comerţul cu lemn, compania austriacă deţine 25.1% din acţiunile companiei DABG, cunoscută pentru activitatea productivă din această arie. Deşi Gerald Schweighofer este aspru criticat, în special de către românii din zonele unde s-au construit fabricile, nu doar pe teritoriul ţării noastre au fost înregistrate astfel de controverse.

În Ucraina, organizaţia Kyiv Ecology and Culture Center s-a opus continuării activităţii fabricilor, din cauza unor pericole pe care le-ar implica ridicarea unei fabrici în zona Carpaţilor. Aceasta susţinea că, în momentul ridicării fabricii, 500000 de tone de pietriş ar trebui să fie excavate, motiv pentru care ecologia Carpaţilor ar fi afectată. Totuşi, reprezentanţii companiei nu au oferit o replică în acest sens. Controversele continuă şi pe teritoriul României, însă, până în prezent, nicio fabrică nu a fost închisă.

S-ar putea sa iti placa si

cultura cepei

Cultura cepei

Ceapa este una dintre legumele cele mai răspândite, fiind folosită în aproape toate zonele geografice …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *