Home / Produse naturiste / Lucuma – un fruct vindecător cu vechime

Lucuma – un fruct vindecător cu vechime

lucumaLucuma este un arbore subtropical care se dezvoltă în zonele cu climat temperat. Locul unde acest arbore prinde viaţă se află la înălţimea munţilor Anzi, dar se găseşte de asemenea şi în Columbia, Ecuador, Chile şi Peru.

Fructul care creşte în aceşti arbori se numeşte lucuma. Lucuma are o formă asemănătoare unui ou de culoarea verde, asemănătoare cu fructul de avocado. În interiorul lucumei se află pulpa de culoare portocalie iar textura acestui fruct este similară cu cea a unui gălbenuş de ou fiert tare. Unii consumatori ai fructului lucuma susţin că acesta are un gust asociat cu cel de caramel sau că este apropiat al celui de cartofi dulci. Lucuma este foarte bogată în zaharuri, motiv pentru care zahărul obţinut din pulpa acestor fructe se găseşte în comerţ.

Acest fruct cu calităţi nutriţionale excepţionale, mai este numit şi „aurul incaşilor” în zilele noastre. A fost consumat şi prelucrat încă din vremuri străvechi de către diferite popoare băştinaşe aflate în zonele muntoase din Peru, Chile şi Ecuador. Este ideal ca acest fruct să fie consumat cât mai proaspăt posibil pentru ca toate calităţile sale să se păstreze la un nivel ridicat. În Europa, lucuma este importată în cea mai mare cantitate sub formă de pudră de lucuma. Fructul de lucuma mai este supranumit şi „fructul arborelui veşnic verde”.

Lucuma are o mulţime de beneficii, unul dintre acestea fiind faptul că stimulează creşterea rezistenţei fizice şi întăreşte sistemul imunitar datorită conţinutului ridicat de beta caroten care deţine calităţi antioxidante. Previne infarctul miocardic, stimulează sistemul digestiv şi reduce nivelul de colesterol şi de trigliceride datorită fibrelor, carbohidraţilor, vitaminelor B1 şi B2 şi a conţinutului ridicat de niacină. Lucuma stimulează regenerarea tenului şi are totodată un efect anti-îmbătrânire, fapt datorat beta-caroten-ului, care este transformat în organismul uman în vitamina A.

Fructul are capacitatea de a regla greutatea corporală şi creşte metabolismul bazal. Acest fruct poate fi consumat şi de cei care suferă de probleme gastrice datorate secreţiei de acid mai ridicate. Are un indice glicemic scăzut, astfel încât poate fi utilizat de persoanele care suferă de diabet zaharat şi nu numai. Lucuma este indicată de asemenea persoanelor depresive, având capacitatea de a reduce intensitatea stărilor cauzate de această afecţiune. Zahărul obţinut din lucuma este un îndulcitor natural şi nu creează aciditate gastrică, spre deosebire de zahărul tos obişnuit, aflat în comerţ.pudră lucuma

Valorile nutritive pentru 100 gr de pulbere obţinută din lucuma sunt: fibre 2.3 gr, calorii 329, carbohidraţi 70 gr (predominantă fiind glucoza, fructoza, inozitolul şi sucroza), proteine 4 gr, grăsimi 5 gr, calciu 92 mg, fier 2 mg, fosfor 185 mg, sodiu 30 mg, vitamina C 11 mg, vitamina B1 0.2 mg, vitamina B2 0.3 mg, vitamina B3 2 mg şi beta caroten 2 mg. Pulberea lucuma o poți găsi aici.

În Chile şi Peru se găseşte pe piaţă îngheţată de lucuma, care este extrem de gustoasă şi apreciată. Se recomandă o doză zilnică de două linguriţe de pudră de lucuma care poate fi amestecată, de altfel, cu iaurt, apă sau diferite sucuri. De asemenea, pudra de lucuma poate fi folosită şi în domeniul gastronomic pentru îndulcirea deserturilor sau a altor mâncăruri.

S-ar putea sa iti placa si

lemnul dulce

Lemnul dulce – o plantă minune

Medicina naturistă este într-o continuă cercetare şi căutare de plante cu cât mai multe efecte …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *