Home / Produse naturiste / Propolisul – un scut pentru organismul nostru

Propolisul – un scut pentru organismul nostru

propolis

Cu siguranţă, ai auzit până acum despre propolis. În mintea ta, propolisul are legătură cu albinele şi, într-adevăr, are un rol foarte important în ajutarea albinelor de a-şi construi un stup rezistent.

Ce este propolisul şi unde se găseşte?

Propolisul este un amestec de substanţe ce a ajuns să fie considerat de către oamenii de ştiinţă un adevărat tratament medicamentos. Propolisul acţionează ca un scut de protecţie pentru stupii de albine şi s-a demonstrat că ucide foarte multe specii de bacterii, ciuperci parazite şi virusuri, nemaipermiţându-le să ajungă în stupi, la albine sau la miere. Pornind de la această idee, oamenii de ştiinţă au dorit să vadă dacă nu cumva aceleaşi efecte benefice le poate avea şi asupra organismului uman.

Reţeta pentru propolis este cunoscută doar de către albine. Acestea culeg muguri şi scoarţă de pe anumiţi copaci (plopi, mesteceni, salcâmi, castani, sălcii etc) şi îi amestecă în aşa fel încât obţin la final preţioasa substanţă, pe nume propolis. Ca să ajungă către consumul uman, propolisul este adus de apicultori care fie îl răzuiesc de pe pereţii stupilor, fie construiesc stupii în aşa manieră, încât există recipiente şi zone speciale de colectare a propolisului.

Putem cumpăra tinctură de propolis, sau o putem prepara acasă, prin amestec cu alcool alimentar. Propolisul nu se amestecă niciodată cu apă pentru că are anumite substanţe care pot deveni solide la contactul cu apa, pierzându-se astfel unele proprietăţi. Propolisul brut se găseşte sub formă de biluţe mici, pastiluţe, şi se sug, având efecte foarte bune în infecţiile în gât, tuse sau alte dureri. De asemenea, dacă îl veţi mesteca, veţi remarca faptul că el se lipeşte foarte puternic de dantură şi este destul de greu de îndepărtat mai apoi. Veţi fi nevoit să faceţi periaje repetate pentru a scăpa de depunerile de propolis de pe dinţi.

Unguentul de propolis se poate cumpăra ca atare sau se poate prepara în casă, prin amestecul cu untura, la cald. Este foarte eficient în tratarea eczemelor, a rănilor, zgârieturilor şi contuziilor uşoare. Apa de propolis este foarte eficientă pentru tratarea afecţiunilor bucale sau ale aparatului genital feminin. Apa de propolis nu se obţine prin amestecul de propolis cu apă, ci prin amestecul de tinctură de propolis cu apă. De la apicultori sau din magazine puteţi achiziţiona şi miere propolizată, care este un excelent ajutor pentru sistemul imunitar şi poate fi administrată chiar şi copiilor.

Ce putem trata cu ajutorul propolisului?

Sistemul imunitar este primul care are de câştigat dacă vom consuma propolis, în fiecare zi, sub formă de picături de tinctură. Persoanele care consumă zilnic aceste picături au un risc redus la jumătate de a contacta virusul gripal, precum şi celelalte virusuri specifice sezonului rece. În tratamentul bronşitelor şi al infecţiilor căilor respiratorii, propolisul este foarte eficient şi ajută la grăbirea vindecării, întrucât anihilează o mare parte din bacteriile responsabile de aceste afecţiuni. Bolile de stomac şi dificultăţile de digestie pot fi tratate prin consumarea unei linguriţe de miere de albine cu propolis, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.

Din punct de vedere psihic, propolisul este un ajutor excelent pentru menţinerea stării de bine în organism şi pentru conservarea unor vitamine, precum vitamina C, de aceea este indicat să îl consumăm atunci când ne confruntăm cu depresii, cu stări de apatie sau cu astenie de primăvară. Tinctura de propolis şi unguentul au capacitatea de vindeca herpesul, eczemele, erupţiile, acneea, punctele negre etc.

S-ar putea sa iti placa si

lemnul dulce

Lemnul dulce – o plantă minune

Medicina naturistă este într-o continuă cercetare şi căutare de plante cu cât mai multe efecte …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *