Home / Sfaturi agricultura / Renta viagera

Renta viagera

Renta viagera este acel contract de tip aleatoriu (pot exista atat sanse de castig de ambele parti cat si sanse de pierdere , depinzand de ceea ce se poate intampla in viitor) ce presupune plata unei sume de bani de catre o persoana ( numite debirentier) , in mod periodic , catre o alta persoana ( numite credirentier) pe intreaga durata  a vietii acesteia. In momentul decesului credirentierului initial , plata este intrerupta. Aceasta poate continua doar daca renta se poate face in favoarea mai multor persoane.

 

Suma de bani este stabilita de catre cele doua persoane participante la contractul de renta si este fixa. Din anumite motive de ordin financiar ( deprecierea monedei) poate avea loc o renegociere a sumei ce urmeaza a fi platita. Daca debirentierul si credirentierul nu se vor intelege , daca nu vor cadea de comun acord asupra unei cifre care sa ii multumeasca pe amandoi , atunci instanta va fi cea care va stabili cum se vor desfasura lucrurile in continuare.

renta-viageraIn afara de renta viagera intalnim si un alt tip de renta numita renta cu rata fixa. Aceasta din urma se caracterizeaza prin faptul ca indemnizatia de asigurare se plateste chiar daca asigurantul nu mai traieste .  De regula , suma mai este achitata inca un numar de ani.

Renta viagera se poate plati fie lunar , fie anual sau de un anumit numar de ori pe an.

Avantajul rentei viagere este reprezentata de securitatea absoluta in vederea obtinerii unui venit in fiecare luna, pe parcursul intregii tale vieti. De regula , el este utilizat ca supliment al pensiei.

Cum orice lucru nu poate avea doar avantaje , in ceea ce priveste inconvenientele acestei rente amintim de riscul la care o persoana se supune , avand in vedere faptul ca nimeni nu stie ziua in care nu va mai fi pe acest pamant.

Cel mai important lucru pe care o persoana trebuie sa-l faca inainte de a alege tipul de renta, este sa compare toate variantele existente pe piata. Astfel , va fi sigur ca decizia pe care a luat-o este cea mai potrivita pentru el.

S-ar putea sa iti placa si

agricultura în România

Cum ar fi să dăm o șansă agriculturii?

Cred și susțin cu tărie faptul că România este o țară cu un mare potențial …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *