Home / Sfaturi agricultura / Scumpirea carburantilor afecteaza serios industria agricola

Scumpirea carburantilor afecteaza serios industria agricola

Datorita crizei ce s-a instalat odata cu anul 2007 la nivel mondial , economia multor tari a fost data peste cap. Deciziile luat in aceasta perioada au dus la inchiderea multor afaceri  , intreaga industrie fiind grav afectata.

In Romania , anul 2011 desi trebuia sa fie un an al iesirii din criza , aduce odata cu venirea sa scumpiri accentuate ale carburantilor. Acestea atrag dupa sine alte scumpiri in domeniu transporturilor , in industria alimentara si in constructii.

Painea este unul din produsele al carui pret a fost modificat aproape saptamanal , la fel ca si uleiul , zaharul , cartofii si mezelurile. Nici nu ne mai mira faptul ca romanii investesc in cumparaturile de ordin alimentar cu circa 25 % mai putin fata de anii anteriori. De produsele electrocasnice ce sa mai spunem? Putini sunt cei care pe vremurile acestea inca isi mai permit sa investeasca in tehnologie.

Cel mai puternic sector afectat este de departe reprezentat de industria agricola. Aceasta inregistreaza pierderi uriase datorita deciziilor luate de companiile producatoare de carburanti si se asteapta ca un nou val de falimentari sa loveasca firmele de profil.

Valeriu Tabara , Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a declarat ca se fac demersuri pentru cresterea subventiei la motorina acordata de stat fermierilor. Dar acest lucru nu este suficient … Modificari de pret au suferit si materialele necesare dezvoltarii productiei ( semintele , ingrasamintele , materialul genetic necesar in zootehnie , etc).

Peste tot se cer produse de cea mai buna calitate , insa acest lucru nu este posibil fara investitia in locuri special amenajate depozitarii produsului finit. Valeriu Tabara a afirmat ca si in acest sens se va acorda sprijin material in functie de resursele de care Guvernul dispune.

Efectele scumpirii carburantilor sunt puternic resimtite in agricultura :

–          terenurile nu sunt exploatate la capacitate lor maxima ;

–          produsele ajung sa ramana in stocuri datorita puterii de cumparare ce scade de la o zi la alta;

–          se efectueaza reduceri de personal in multe companii ;

–          salariul oamenilor le este micsorat ;

–          firma clacheaza complet;

Potrivit specialistilor economici nu exista semne de imbunatatire a sectorului economic ci dimpotriva situatia para sa se inrautateasca in vara anului 2011.

S-ar putea sa iti placa si

agricultura în România

Cum ar fi să dăm o șansă agriculturii?

Cred și susțin cu tărie faptul că România este o țară cu un mare potențial …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *