Home / Sfaturi agricultura / Sisteme de incalzire pentru sere

Sisteme de incalzire pentru sere

Serele sunt constructii fie din folie si cadre din metal, fie din sticla si lemn, fie din metal si sticla ce au scopul de a crea un climat favorabil plantelor in momentul in care conditiile naturale nu sunt prielnice pentru dezvoltarea diferitelor specii ce se doresc a fi cultivate. Investitia este una extreme de mare, dar cu rabdare si efort investitia voastra va da roade. Trebuie doar sa respectati cativa pasi importanti precum alegerea terenului pe care se construieste sera, sa incercati sa faceti o constructie cat mai rezistenta (cu cat mai putine elemente opace), sa aerisiti sera, periodic sa curatati structura de rezistenta si nu in ultimul rand sa aveti grija ca sera sa fie mereu incalzita corespunzator.

sisteme incalzire sereIncalzirea serelor se face de jur-imprejurul peretilor pentru ca stratul de aer cald sa fie dispersat uniform si pentru ca zapada sa se topeasca in timpul iernii. In functie de plantele cultivate va trebui sa compartimentati sera, sa le puteti oferi factorul de caldura adecvat pentru o dezvoltare optima.

Ei bine pentru sistemele de incalzire a serelor avem mai multe optiuni in functie de buget.

Cea mai mica investitie ar fi probabil o centrala, fie pe lemne, fie pe gaz. Nu uitati sa faceti un calcul termic inainte sa faceti achizitia.

O alta metoda de incalzire a serelor este sistemul de incalzire cu apa calda; se folosesc tevile de otel si aluminiu cum am spus mai sus de jur-imprejurul peretilor constructiei.

Metoda de incalzire cu dispersie de aer cald se foloseste in special in zonele cu iarna scurta, prin folosirea unui arzator de ulei cu aer.

Sistemul electric de incalzire a solului are avantajul de a elimina riscul inghetatii solului si de a asigura o crestere uniforma a plantelor. Se controleaza cu ajutorul unui termostat si a unui senzor care se monteaza la nivelul radacinilor plantelor. In felul acesta se asigura temperatura optima si un consum de energie minim.

Dar cea mai noua si cea mai scumpa metoda de incalzire a serelor este incalzirea cu apa geotermala. Investitia se ridica la 2 milioane de euro si poate fi recuperata in aproximativ 15 ani. Sera ce foloseste aceasta tehnica de incalzire are nevoie de 2 puturi, unul pentru furnizarea apei geotermale si altul pentru deversarea apei folosite.

Indiferent de investitia voastra veti gasi solutia ideala pentru incalzirea plantelor voastre in asa fel ca recolta sa fie de cea mai buna calitate. Succes!

 

S-ar putea sa iti placa si

Pregătirea grădinii de legume

Pregătirea grădinii de legume pentru primăvară

Dacă ești pasionat de grădinărit, probabil că te-ai gândit deja că ar fi practic să …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *