Home / Sfaturi agricultura / Limpezirea vinului cu bentonita

Limpezirea vinului cu bentonita

limpezirea vinului cu bentonităÎn procesul de fabricare a vinului, o etapă importantă este reprezentată de limpezirea acestuia, cunoscută și sub numele de decantare. Această etapă constă, de fapt, în îndepărtarea sedimentelor din vin. O modalitate eficientă de limpezire este tratarea cu substanțe cleitoare.

O astfel de substanță este și bentonita. Bentonita este un silicat natural de aluminiu care are drept proprietăți principale mărirea volumului aparent prin fixare de apă și capacitatea de absorbție a proteinelor. Bentonita este obținută prin prelucrarea argilei. Limpezirea vinului rezultă din faptul că bentonita are sarcini electrice negative care sunt neutralizate de sarcinile electrice pozitive ale proteinelor. În urma acestui proces se formează particule mai mari care se depun datorită gravitației. Cele mai des folosite bentonite din industria vinicolă sunt cele care pot schimba ionii de sodiu, calciu și hidrogen.

Este recomandat ca procesul de tratare a vinului cu bentonită să fie însoțit de tratarea cu bioxid de sulf. Acesta din urmă contribuie la distrugerea și inhibarea dezvoltării microorganismelor în vin, precum și la stabilitate și conservare. În plus, bioxidul de sulf îmbunătățește calitățile gustative ale vinului și îi păstrează aroma. De aceea, adeseori pe etichetele de vinuri este precizat conținutul de sulfiți. Aspectul cel mai important în limpezirea vinului este grija ca aceasta să nu modifice în niciun fel calitățile și caracteristicile vinului.

Bentonizarea se poate aplica atât vinurilor tinere, cât și celor vechi, mature. Rețeta-tip de limpezire presupune folosirea unui gram de bentonită pe litru de vin. Bentonita se dizolvă într-o cantitate de 900 ml de apă călduță și se amestecă până la formarea unei compoziții de tipul unui gel. Acest amestec este lăsat timp de 24 de ore în vederea hidratării și etalării lamelelor de bentonită și a sarcinilor electrice ale acesteia.

În cea de-a doua zi amestecul poate fi folosit asupra vinului. Este bine ca bentonizarea să se facă în același timp cu aplicarea bioxidului de sulf, astfel încât cele două să acționeze la nivel optim. Înainte de folosirea amestecului de bentonită și bioxid de sulf, vinul trebuie să fie agitat bine cu un furtun. Amestecul trebuie răspândit în întreg volumul de vin și amestecat astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Timpul de acționare al amestecului trebuie să fie de 1-4 zile. În această perioadă se pot face și probele pentru aflarea procentelor de alcool și de sulfiți. După bentonizare, în funcţie de cantitea de vin şi a tipului de recipient în care se alfă, vinul poate fi tras de pe depozit într-un alt vas curat sau trecut prin filtru.

Aspecte importante de avut în vedere sunt efectele tratării vinului cu bentonită și bioxid de sulf în funcție de culoarea, tipul și de maturitatea acestuia. Spre exemplu, cercetările arată că în cazul vinurilor albe seci, creşterea dozelor de bentonită este direct proporțională cu procentul microorganismelor eliminate.

În cazul vinurilor roșii tinere, limpezirea cu bentonită provoacă diminuări de culoare mai importante decât în cazul altor substanțe cleitoare. Prin urmare, toate componentele cromatice sunt afectate. Este recomandat ca pentru fiecare lot de vin să se calculeze dozele optime de bentonită pe baza unor microprobe de laborator.

S-ar putea sa iti placa si

Pregătirea grădinii de legume

Pregătirea grădinii de legume pentru primăvară

Dacă ești pasionat de grădinărit, probabil că te-ai gândit deja că ar fi practic să …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *