Home / Sfaturi agricultura / Pregătirea grădinii de legume pentru primăvară

Pregătirea grădinii de legume pentru primăvară

Pregătirea grădinii de legume
Dacă ești pasionat de grădinărit, probabil că te-ai gândit deja că ar fi practic să incluzi în grădină și legume. În acest fel poți economisi destul de mulți bani, iar satisfacția că mănânci legume plantate și îngrijite chiar de tine este de nemăsurată. Cum primăvara deja a venit, e momentul să te apuci de treabă și să profiți de vremea frumoasă. Activitatea va fi cu atât mai distractivă și mai relaxantă dacă îi vei atrage și pe cei dragi să ți se alăture.

Plantele legumicole se plantează toamna sau primăvara, dar indiferent de momentul ales, solul trebuie pregătit în aceasta perioadă pentru a oferi un randament bun. Pregătirea de primăvară a terenului începe încă din luna martie.

Va fi necesar astfel să cureți mai întâi foarte bine terenul. Acest lucru îl vei realiza cu grebla. Ulterior vei putea săpa și adăuga fertilizatori.

Dacă optezi să plantezi acum, ai la dispoziție metoda semănatului sau plantatului de răsaduri, cea din urmă fiind mai la îndemână și scutindu-te de o serie întreagă de pași.

Un prim aspect important este să te asiguri că spațiul pentru plantat este plan sau ușor înclinat și că ai la dispoziție o sursă de irigare în apropiere. Apoi, în funcție de spațiul disponibil vei putea stabili câte plante poți planta. Ar trebui să verifici nevoile fiecărui tip de plantă pe care ți-l dorești, întrucât unele au nevoie de cantități mai mari sau mai mici de apă și lumină. În același timp, verifică distanța optimă dintre plante și dintre răsaduri, astfel încât să nu aglomerezi plantele și să nu ai rezultate nedorite.

O grădină utilă minimală ar putea conține roșii, ardei, ceapă, usturoi, salată verde și eventual varză. Într-un spațiu mai mic sau chiar și în ghivece poți să plantezi leuștean, busuioc sau mentă. O astfel de grădină te va ajuta să economisești destul de mulți bani și te vei bucura în plus de legume sănătoase, crescute chiar de tine, fără agenți chimici.

Terenul pregătit așa cum am spus la început (greblat, săpat și fertilizat) va fi împărțit în funcție de tipul plantelor. Parcelele centrale vor fi ocupate de plantele cu nevoia mai mare de lumină, în timp ce zonele marginale vor fi ocupate de plantele care preferă zonele de semi-umbră. Ar trebui să asiguri și cel puțin o parcelă pe care să poți trece cu ușurință și pe care să depozitezi eventual furtunul sau unelte atunci când lucrezi.

Că tot veni vorba de unele, ar fi bine ca înainte de a te apuca de treabă să te asiguri că ai dispoziție cel puțin o greblă, o cazma sau o sapă și o foarfecă pentru a tăia frunzele plantelor deja existente în grădină.
Dacă ai deja legume plantate în grădină, este bine să nu le plantezi în același loc de la an la an, astfel încât să poți exploata solul pentru o perioadă mai lungă de timp.

Așadar, grădina de legume necesită o atenție deosebită primăvara, începând chiar cu luna martie. Indiferent dacă alegi să plantezi acum legume sau vrei să faci asta la toamnă, este necesar să cureți terenul, să îl sapi pentru a-l aerisi și să îl fertilizezi. Dacă alegi să plantezi acum legume, cea mai ușoară metodă este să plantezi direct răsaduri.

Îngrijtul grădinii de legume reprezintă o oportunitate foarte bună să te relaxezi și să petreci timp alături de cei dragi, având în plus și avantajul că te ajută să economisești bani.

S-ar putea sa iti placa si

Altoirea pepenilor

Altoirea pepenilor

Altoirea reprezintă un procedeu des întâlnit în agricultură, folosit pentru a combina proprietăți ale mai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *