Home / Flori / Trandafiri pentru dulceață

Trandafiri pentru dulceață

Trandafiri de dulceață

Dulceața de trandafiri este considerată o delicatesă apărută, în primă fază, în țările asiatice. Cea mai populară specie de trandafiri pentru dulceață este Rosa Damascena. Aceasta este folosită atât pentru dulceață, cât și pentru uleiuri, parfumuri, etc., datorită parfumului puternic și aromei plăcute.

Atu-urile acestei specii sunt înflorirea abundentă și culoarea roz atractivă. Denumirea provine din asocierea cu rozul de Damasc. Planta provine din hibridarea speciei Rosa Gallica și a speciei Rosa Moschata. O altă denumire pentru plantă este cea de trandafirul de Damasc.

Trandafirul are petale numeroase, fiind astfel foarte productiv. O floare are aproximativ 30 de petale. Spre exemplu, de la un trandafir se pot obține între 1.5 și 2 kg de dulceață. Este de remarcat, în același timp, faptul că trandafirul nu este deloc pretențios, putând crește în orice tip de regiune. Bineînțeles, există totuși niște condiții optime în care acesta să crească și să fie productiv la maximum.
O primă astfel de condiție este ca spațiul să nu fie umbrit, întrucât trandafirul are nevoie de lumină pentru o perioadă destul de lungă pe parcursul zilei.

Deși planta se va dezvolta și în alte tipuri de soluri, cele mai benefice pentru aceasta sunt solurile luto-argiloase sau luto-nisipoase.
Înainte de plantare, locul trebuie curățat de buruieni. Plantarea ideală se face toamna, aceasta oferind rezultate mai bune decât cea de primăvară. Pentru procesul propriu-zis se vor săpa gropi de 50x50x50 cm pe rânduri cu o distanță de 1,5 metri între ele. La maturitate, planta este viguroasă și crește până la 1.5 – 1.8 m.

În primul an după plantare, atenția acordată buruienilor trebuie să fie foarte mare. Astfel, se recomandă prășitul de 3 – 4 ori pe timpul verii și săpatul în jurul plantelor în fiecare primăvară. În ceea ce privește irigarea, aceasta trebuie să se facă o dată pe săptămână în perioadele de vară și mai puțin ploioase. Pentru irigare se vor folosi cel puțin 10 litri de apă pentru fiecare trandafir. Un aspect important este și drenajul, fiind necesar un sistem care să asigure faptul ca apa să se scurgă și să nu se acumuleze în jurul plantelor. În cazul în care se întâmplă acest lucru, rădăcinile vor putrezi, iar planta nu va mai putea fi salvată. Începând cu al doilea an de viață, irigarea se poate face mai rar.

Pentru creșterea plantației, metodele cele mai la îndemână sunt butășirea sau altoirea. Pentru acestea sunt folosiți butași de un an sau butași obtinuți prin altoire.

În același timp, pentru a spori gradul de înflorire se recomandă folosirea de îngrășăminte minerale. Trandafirii pot fi fertilizați începând cu luna mai. De altfel, această perioadă este propice pentru înflorire datorită temperaturilor moderate spre calde. În țara noastră, trandafirii pentru dulceață înfloresc continuu pe parcursul lunilor mai și iunie.

În ceea ce privește recoltarea, aceasta se face în primele ore ale zilei, în momentul în care florile se deschid. Este important de știut că, imediat după recoltare, florile trebuie deja prelucrate pentru a se preveni fermentarea lor. Florile păstrate pentru mai mult de 12 ore își pierd jumătate din proprietăți.

Așadar, trandafirii de dulceață sunt ușor de crescut, iar datorită valului actual de produse naturale pot reprezenta o afacere profitabilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *